Острівний віскі, як і випливає з його назви - це напій, вироблений поза основною територією на винокурнях, наявних на невеликих островах поза основного острова.
Вы можете продать элитный алкоголь по выгодно цене только у нас.
Зараз в світі цінуються сорти, одержуваних з Гебридських, Оркнейських і острів Айлей, в той час як основна шотландське віскі, яке не відносять до острівних - це сорти з високогір'я, рівнин і Спейсайд. Останній, до речі, вважається еталоном серед скотча.
Але одна лише географічна прихильність не визначає поняття класичного острівної віскі. Так чому ж воно так відрізняється від класичного шотландського віскі? Про це піде мова далі.
У чому цього відміну від "материкового"?
Острівні сорти відрізняються своїм індивідуальним смаком, який підійде далеко не кожному любителю віскі. Через велику процентного вмісту торфу в грунті і навіть у воді напій відрізняється специфічним ароматом. Що тільки в ньому не знаходили - запах гуталіну, кирзи, йоду і аптекарських мазей - ось далеко не повний список. Крім того, острівної віскі відрізняється сильно вираженими нотками моря і копченостей.
Таким чином на виході ви отримаєте маслянистий напій з вираженими строгим ароматом, який може просто не припасти вам до смаку. Однак такий віскі точно варто спробувати. Оскільки на острові мало дерев, то сушку солоду виробляють за допомогою старого способу попереднього пророщування солоду через окроплення водою і його подальшу витримку на кам'яній підлозі. Потім солод сушать за допомогою торфу.
У всьому іншому способи приготування острівної віскі не відрізняються від традиційного шотландського. Близька прихильність винокурень біля берега моря теж дає свої плоди. Дубових бочки вбирають в себе морську сіль і солоне повітря, що пізніше розкривається в смаку острівної віскі.
Як і класичні шотландські сорти, острівної віскі також буває односолодовим і купажовані. При цьому в основному все зерно завозиться з центральної частини Шотландії.
Так що якщо ви бажаєте скуштувати віскі з сильним характером і незвичайним смаком - то це точно ваш вибір.
Найпопулярніші бренди острівної віскі
На острові Айлей знаходиться вісім виробників-прихильників сильної торф'яні. По суті, остров'яни зробили торф не тільки способом сушіння, але і відмінною рисою смаку виробленого ними віскі.
Якщо ви бажаєте скуштувати такий віскі, то ваш вибір обов'язково повинен лягти на виробників "Laphroaig", "Lagavulin", "Caol Ila" і "Glen Scanlan". Останній при трирічної витримки в бочках з-під хересу виділяється своїм солодким смаком і хорошим якостям, що в сукупності з низькою ціною робить це віскі особливо гарним вибором.
Віскі з острова і однойменного бренду Arran відрізняється своїм специфічним смаком з яскраво вираженою олійністю і відсутністю торф'яних ноток в ароматі. Такий віскі витримують в дубових бочках з-під бурбона і хересу, в результаті чого віскі набуває насичений смак і химерне поєднання ванілі, шоколаду, мигдалю та лісового горіха. Додайте до цього аромат дуба, прянощів і морської солі і отримаєте незвичайний і запам'ятовується смак.
Острівний "Talisker" є прекрасним прикладом такого типажу віскі. Жорсткий характер, сильна торф'янистої і морські нотки підійдуть не всім, але багато цінителів після спробувати острівної віскі перейшли саме на нього. Відрізняється багаторічною витримкою в дубових бочках з європейського дуба, обпалених зсередини.
Оркнейські острови подарували світові відомий бренд "Scapa", який точно запам'ятається своєю специфічністю. У цьому міцному віскі непогано поєднуються гострі тони перцю і солодкі карамелі, легкий фруктовий аромат і нотки прянощів. Такий складний букет смаків подарував цьому віскі чимало шанувальників по всьому світу. "Scapa" робить ставку на односолодові сорти віскі з витримкою в бочках з-під бурбона на термін не менше 10 років. Ще одна його особливість - це світлий золотистий колір, незвичайний як для віскі.